Loe bestemte seg som 18-åring. Han skulle alltid sykle, det var identiteten hans. «Og særlig på de dagene hvor folk rister på hodet av at noen kan finne på å sykle.» Jeg er uhyre svak for slike nerdebegrunnelser. 

Det er artisten Bjørn Tomren, aka Polkabjørn, som setter ham på enhjulstanken. Tomren inviterer Loe til å sykle Norge på langs. Loe er med. På enhjulssykkel, presiserer Tomren. Loe begynner å le. Jeg kvepper overrasket. Mannen som aldri smiler, har jeg tenkt når jeg av og til ser ham vaie rundt i gangene på jobben sammen med redaktøren sin, høy og underfundig og skjeggete. Men da har han antakelig bare forsøkt å se seriøs ut.

Å sykle forbi tohjulinger
Rett før 50-årsdagen kjøper han den. Enhjulingen. Hvor mange forsøk han trenger på i det hele tatt å komme seg opp på sykkelen? Femten–tjue stykker. Gang på gang. Men så snakker vi: «Binyremargen produserer adrenalin på høygir. Dopamin og hva det nå heter alt sammen fosser rundt omkring. Etter turene, uansett hvor og hvordan de går, er jeg utslitt på en lykkelig måte og vil egentlig ut igjen med det samme.» Ut til, blant annet, gleden over å sykle forbi tohjulinger oppover mot Ullevålseter.

Sykkelnirvana
Han er ikke lenger aggressiv i trafikken. «For litt siden ropte en taxisjåfør Føkk deg, din hore! etter meg, etter at jeg hadde gjort ham oppmerksom på at han skapte en farlig situasjon (…). Jeg tenkte ikke engang at han var en idiot. Jeg nærmer meg muligens et slags mentalt sykkelnirvana.»

Reis til Trysil
Så hva kan man se fra toppen av et hjul? Det kan være en og annen turgåer, en håndfull ekorn, noen fugler, toget fra eller til Gjøvik, skyene, isen som smelter på vannet. Så ramser han opp alle dyrene han har sett. Det er ikke få. Han gir seg ikke før han har sett en ulv, sier han. Reis til Trysil, er min anbefaling.

Det står ikke noe om hvorvidt han har oppnådd å sykle Norge på langs. Men det første året på ett hjul tilbakela han 325 mil. Avstandsmessig skulle han iallfall være i mål.

 MIN VURDERING
Boka er pyntet med en mengde fine naturbilder fra sykkelturene hans – kanskje er noen av dem litt for like, men jeg tilgir ham glatt. Boka er full av kjærlighet til friluftslivet på hjul. Stappet med humor. Lysende av glede over iherdigheten, over å øve, over å være dedikert. Jeg er null interessert i enhjulssykling, likevel digger jeg boka rått. Les den! Det er kos, det er moro, det er lykke, det er livet i konsentrert form. Takk, Erlend Loe!

***

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2020
Omslag: Elisabeth Vold Bjone
Antall sider: 200
Anskaffelse: Kjøpt

 Om forfatteren 
Les om forfatteren og hør podkast med ham her:
https://www.cappelendamm.no/forfattere/Erlend%20Loe-scid:1308

Utdrag fra boka
kan du høre her:
https://www.cappelendamm.no/_forhandle-med-virkeligheten-erlend-loe-9788202678845

 Forfatterfoto: ©Anna-Julia Granberg/Blunderbuss/CappelenDamm