Av gjesteblogger Rune Johnsen

Bøker om fysikk selges normalt i et par hundre eksemplarer i Norge. Plutselig var den italienske kvantefysikeren Carlo Rovelli på bestselgerlistene, også i Norge, for noen år tilbake. Hvorfor?

 

Fysikk som sjekketriks?

La meg begynne med meg selv: Det var humanoria jeg var interessert i og utdannet meg i. Men jeg hadde en underliggende undring; hvordan henger egentlig alt sammen? Hvordan er universet bygd opp? Hva er stjerner? Hvordan kan tyngdekraften virke gjennom et tusenvis av milliarder kilometer tomt rom? Når du er atten og prøver å sjekke opp ei dame med disse temaene, faller det sjelden heldig ut. Så jeg la dem på hylla til fordel for fotformsko og full støtte til Kvinnefronten.

 

Einstein og julegaven 

Allikevel, denne forundringen over hvordan den materielle verden henger sammen, forlot meg aldri. Jeg leste det jeg kom over av populærvitenskapelige bøker om Einstein, astronomi, den generelle og den spesielle relativitetsteorien. Så kom kvantefysikken og delte opp virkeligheten i enda mindre biter. Atomer og elektroner var blitt allemannseie, særlig da atombomben kom, men nå het de minste bestanddelene bosoner og leptoner. Det her ble for vanskelig for de fleste av oss.

Så, for temmelig eksakt to år siden, oppdaget jeg en stabel med bøker i en bokhandel da jeg skulle kjøpe julegave til sønnen min. Der lå den: «Syv korte leksjoner i fysikk.» Internasjonal bestselger, sto det. Dyr, liten og stjernebestrødd. Ok, sært nok, tenkte jeg. Og begynte å smuglese. Og et lite under skjedde: Endelig en som kunne besvare grunnleggende spørsmål på en forståelig måte!

 

Finnes tiden som objektiv størrelse?

Tre av Carlo Rovellis bøker har utkommet på norsk: «Syv korte leksjoner i fysikk», «Virkeligheten er ikke slik vi tror» (om tingenes grunnleggende oppbygning) og «Tid». De er skrevet av en mann som elsker Mozart, vin, mat og sikkert også kvinner like høyt som han elsker Einsteins relativitetsteori. Han trekker linjene tilbake til antikkens Hellas og atomistenes «far», Demokrit. Fantastisk lesning for alle, uansett bakgrunn. Så la oss heller bære over med at forfatteren også fordyper seg i kvantegravitasjon og romsløyfer. Her falt jeg av lasset.

I over hundre år har vi teoretisk visst at tiden går raskere til fjells enn ved havet. Dette er nå bevist ved nøyaktige klokker. Men hvorfor? Rovelli gir oss svaret. GPS bruker de fleste i bilen, og uten Einstein hadde den bomma med et titalls meter. Hvorfor eksisterer ikke et «nå», bare et «her og nå» – finnes tiden som objektiv størrelse? Og hvorfor har tiden en retning, slik vi føler det? Svaret er den økende entropien i universet – men for å forstå dette må du lese bøkene selv!

 

Mannen som elsker astrofysikk

Rovelli har nådd millioner av lesere. Språket sprudler av overskudd og forfatterens enorme formidlingsglede og -evne. Han elsker det han skriver om. Plasser en som ham bak kateteret på videregående, og halvparten av elevene ville ha studert astrofysikk. Det skulle ikke forundre meg om nestekjærlighet og omtanke for naturen kom ut av lesingen også.

Av en eller annen grunn får bøkene til Carlo Rovelli meg til å tenke på Tor Åge Bringsværds «Den som har begge beina på jorda står stille». Så absurd, sprø og uvirkelig er virkeligheten.

Naturen er vakker å se på. Men enda vakrere å forstå.

 

Om boka

Forlag: Spartacus
Utgivelsesår: 2016 (utgitt i pocket i 2019)
Oversetter: Aleksander Melli
109 sider

 

Om forfatteren 

Carlo Rovelli (f. 1956 i Verona) er en italiensk forsker og forfatter. Han har utgitt en rekke bøker, og har hatt suksess over hele verden med å forklare universets mysterier. «Syv korte leksjoner i fysikk» er utgitt i 43 land og har solgt nesten en halv million eksemplarer bare i Italia. Rovelli omtaler seg selv som en forhenværende hippie og rebell. «Jeg forholder meg ikke bare til fysikk, men blander inn poesi, filosofi og min personlige mening», sier han.

Om «Syv korte leksjoner i fysikk» sier han: «Jeg har skrevet veldig personlig om mitt forhold til vitenskap. Jeg har villet ta leserne med på den fantastisk vakre reisen kunnskapen om fysikk er.»
Det klarte han åpenbart. Boka seilte til og med forbi «Fifty shades of grey» i Italia i utgivelsesåret. (Forfatteromtalen er skrevet av red.)

Kilder: Spartacus.no og Aftenposten 29. oktober 2017

 

Foto: Spartacus/Basso Cannarsa