Ingvar Ambjørnsen har rendyrket Elling i all sin bredde og høyde og øvrige utstrekning i den etterlengtede nye boka, 20 år etter den forrige. Det er liksom ikke engang forfatteren som har skrevet boka. Det er Elling selv. Han har omsider funnet noen verktøy som gjør at han i disse modne årene av sitt liv klarer seg selv – håndterer utfordringer som å velge riktig kasse på Spar på Grefsen og den månedlige søndagsmiddagen med enkefru Annelore Frimann-Clausen – uten å bli belemret med øvrighetens oppsyn og kontroll. Det er slutt på den tiden da han lå i senga med hardt igjenknepne øyne, ute av stand til å ta telefonen, ta imot besøk eller gå i butikken og kjøpe en tube majones.

Men av og til går det i ball for ham. For livet sparer ham ikke for utfordringer: kvinner som ikke responderer som forventet, huseier som lyver, nabo bak hekken som høylytt misliker bråtebrenning, nervepirrende intervju med selveste Dagbladet Magasinet, invaderende muggsopp på soverommet, også kalt Fritzl-rommet (for dem som husker den fryktelige historien). For ikke å snakke om hvilke vidløftige tanker Facebooks irrganger eller mørkhudede onkler og fettere fra verdens fjerne avkroker kan utløse.

Gjennom sitt noe skrudde syn på tilværelsen får Elling sagt ganske mye interessant om fenomener i samfunnet. Gjenkjennelsens kraft er stor. Det er fint å kunne le så man hikster og likevel kjenne at budskapet stikker dypere enn som så. Elling er slett ingen lettvekter.

For et herlig gjensyn med Groruddalens angstridde og følsomme helt! Jeg gleder meg allerede til å se denne romanen på filmlerretet.

PS: Hvis noen lurer på Kjell Bjarne: Han er dessverre ikke blant oss lenger. Men i boka er det et tydelig ekko av ham. Et ekte og hjertevarmt et.

Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2019
Omslag: Elisabeth Vold Bjone
320 sider

Om forfatteren

Ingvar Ambjørnsen (f. 1956) debuterte i 1981 og har utgitt bøker i en rekke sjangere. Gjennombruddet var romanen Hvite niggere i 1986 (som jeg har lest to ganger med 30 års mellomrom og syntes var like god begge gangene). Ambjørnsen har tidligere utgitt fire bøker om Elling: Utsikt til paradiset (1993), Fugledansen (1995), Brødre i blodet (1996) og Elsk meg i morgen (1999). Kilde: Cappelen Damms hjemmeside. På Facebook finnes en egen side som heter Elling-nytt, med masse forskjellig Elling-stoff. Mer om forfatteren:

https://www.cappelendamm.no/forfattere/Ingvar%20Ambjørnsen-scid:62

Forfatterintervju:

https://www.boktips.no/barneboker/ingvar-ambjornsen-4/

Foto: Marie Sjøvold/Cappelen Damm