Jeg pleier ikke å skrive om bøker jeg synes er uforløst, men denne gangen gjør jeg et unntak. Fordi jeg synes forfatteren hopper ut på dypt vann i debutboka si. Det var takkelista hennes bakerst som ga meg det siste puffet til å omtale romanen, hvor merkelig det enn kan høres. I den ligger det mye trøkk, og flere romaner til.

 

De som skjener gjennom livet

«Enkepalasset» er navnet på en bygård full av skakke eksistenser: Bokhandleren som fotograferer de usynlige forfølgerne sine, fru Andersen som rusler ute i nattkjolen med stekepanna på rullatoren, den gudfryktige tøffelhelten Leopold som er merket av at han en gang unnlot å gripe inn, ensomme Elise som sitter på kirkegården for å slippe å være lykkelig, og ikke minst Vera, som flytter inn i bygården ved romanens begynnelse, og som trenger en ny start etter at ektemannen forlot henne for en høygravid skuespillerinne.

Alle disse menneskene og flere til ristes sammen på både humoristisk og hjerteskjærende vis, i det jeg absolutt vil kalle en feelgood-roman. Starten setter tonen for denne sjarmerende røverhistorien: «Nissen er full igjen.»

 

En ambisiøs debutroman

Jeg synes altså likevel at romanen ble sluppet for tidlig. Den kunne hatt godt av å bli skrudd tydeligere sammen og konsentrert seg om litt færre mennesker og situasjoner. Stilistisk kunne den også vært noe strammere. Likevel har den en rekke fine detaljer, observasjoner og humoristiske innslag, og den har en stemme jeg tror på. I de aller beste partiene får jeg assosiasjoner til Fredrik Backman, som skriver historier så fulle av hjertevarme og menneskelig innsikt at man blir blank i øynene. Det er ingen tvil om at også Anne Nyheims kjærlighet til personene hun skriver om, er stor. 

Jeg tror mange vil kunne la seg underholde av «Enkepalasset» og leve seg inn i bokas personer – som vi blir godt kjent med – og ikke minst: kjenne seg selv igjen i flere av dem. Honnør til en forfatter som er så ambisiøs i sin første bok!

 

MIN VURDERING

En ambisiøs roman som kunne vært strammere redigert, men som har både sjarm og hjertevarme.

***

Forlag: Poppeltårn 
Utgivelsesår: 2020
Omslag: Stian Tranung, stranung.no
Antall sider: 340
Anskaffelse: Leseeks fra forlaget

 

Om forfatteren 

Anne Nyheim er journalist, fotojournalist og forfatter.  Hun bor delvis på Svalbard, delvis i Trøndelag. Enkepalasset er hennes første roman, og hun er i gang med en oppfølger.

Kilde: Forfatteren

Forfatterfoto: Forlaget/Robert Meerding