Først kom “Der fire veier møtes” (2016), som ble fulgt opp av boka “Lyset bak øynene” året etter, om samme familie. Bøkene kan  fint leses uavhengig av hverandre.

Helena er blind. Vi følger henne gjennom hele hennes liv. Parallelt følges nevøen Tuomas. Begge havner i Helsingfors. Helena fordi hun blir sendt dit som niåring for å gå på blindeskole – et svik hun aldri helt kommer over. Tuomas fordi han ikke føler seg hjemme der han bor i Nord-Finland, og det viser seg etter hvert at en viktig årsak er at han liker gutter bedre enn jenter.
 
Boka er høyst lesverdig. Hvorfor? Jo: Kinnunen kan lage en troverdig og godt komponert historie – for eksempel er beskrivelsen av hverdagen til en person som ikke ser, imponerende detaljrik, og jeg tror på alt. Avdekkingen av familierelasjoner er innsiktsfull og stillfarent berørende. 
Tuomas’ strev med å la verden få vite at han er homofil, og beskrivelsen av det homofile miljøet, er på samme tid vanskelig og fint å lese.  Forfatteren er dypt alvorlig og humoristisk på samme tid. Ikke minst er han poetisk: “… musikken er et streif over hudhårene på armen, den er kjølig melk, og den er som morgenkysset i den stunden jeg våkner og strekker meg.” “Sidensvansene kvitrer i rognetrærne.” Er det ikke vakkert?

Tommi Kinnunen – finsk, fremragende forfatter. Anbefales!

 

Forlag: Pax, 2017

 

OM FORFATTEREN

Tommi Kinnunen (f. 1973) er finsk, bosatt i Turku. Han debuterte med Der fire veier møtes. Tidligere har han skrevet både skuespill og kabareter. Debutboka var innstilt til flere av de største litterære prisene i Finland, deriblant Finlandia-prisen, og forfatteren har mottatt både den finske bokhandlerprisen og den finske journalistprisen for årets roman i 2014. Den er utgitt i en rekke land. (Kilde: Pax.no.)

https://www.nrk.no/kultur/bok/intervju-med-tommi-kinnunen-om-der-fire-veier-motes-1.12799544