Arild Molstad har besøkt byer og steder rundt om i verden der store forfattere bodde og skrev. Det har blitt en vellykket vev av reisebeskrivelse, biografiske fortellinger og fine referanser til og utdrag fra de ulike forfatternes bøker. Samt Molstads egne kommentarer, som er prikken over i’en, for han er en belest og beirest kar.

ERNEST HEMINGWAYS HAVANA
Vi besøker Havana på den tiden da Ernest Hemingway var baren Floriditas midtpunkt, der han strødde om seg med drinker og gode historier. «Hemingway var både bemidlet og berømt», skriver Molstad, «i frivillig eksil fra litterære salonger og sjenerende kritikere som etter hvert begynte å anklage forfatteren for å skrive den samme machohistorien om og om igjen». Her solte beundrere seg i glansen fra den tilsynelatende bekymringsløse tilværelsen hans, og ikke minst drakk de på hans regning.

SIGRID UNDSETS ROMA
Vi vandrer rundt i det historisk overveldende Roma der Sigrid Undset til fulle fikk oppleve at de vakreste steder på jorden kan være de farligste. «Byer som Roma vikler seg inn i ditt følelsesliv, inntar og forvandler deg», skriver Molstad. Lykken er skjør i denne byen, noe også hovedpersonen i boka Jenny får erfare.

GRAHAM GREENES SAIGON
I Ho Chi Min City, eller Saigon, som byen het på Graham Greenes tid, bor Molstad på The Graham Greene Room, nr. 214. Her fikk Greene uroen rett inn gjennom vinduet, skriver Molstad. Det passet ham nok godt. Greene søkte konfliktområder. Under studietiden spilte han russisk rulett med ladd våpen for å unngå kjedsomhet, hvilket må sies å være en ganske råflott omgang med de dyrebare årene vi har fått tildelt på jorda. 

SELMA LAGERLÖFS JERUSALEM
«Hva er det med denne byen», skriver Molstad, «beliggende på ufruktbar jord mellom tørre klipper og under en nådeløs sol, som trekker mennesker, troende og ikke-troende, til seg?». Hvorfor Selma Lagerlöf reiste, får vi vite mer om i boka. Jeg har lest hennes bok om Jerusalem. En praktfull og varm historie om dalabøndene som reiste til Davids by for å være vitne til Messias’ gjenkomst.

KUNSTENS VILKÅR
Det er mye frykt og depresjon, opprivende brudd og en anselig mengde fyllekuler i livet til de fleste forfatterne Molstad portretterer. De lever hardt, og har – mange av dem, kanskje alle – et vanskelig og følsomt sinn. Bøkene deres er skrevet med smerte og blod. Samtidig er skrivingen en måte å (over)leve på: «Jeg undrer ofte på hvordan alle de som ikke kan skrive, komponere eller male, klarer å unnslippe galskapen, melankolien og den paniske frykt som vi mennesker bærer i oss», skriver Graham Greene i boka Flukt.

FORFATTERNE OG STEDENE
Forfattere og steder som er representert i boka (foruten de allerede nevnte):

  • George Orwell (Hebridene)
  • Karen Blixen (Kenya)
  • Thomas Mann (Venezia)
  • Aksel Sandemose (Labrador)
  • Fjodor Dostojevskij (St. Petersburg)
  • August Strindberg (Paris)
  • Franz Kafka (Praha)
  • Selma Lagerlöf (Jerusalem)
  • Johannes V. Jensen (Memphis)

Dessverre skjev kjønnsfordeling. Ni menn og tre kvinner. Sukk.

Dette er en bok for den som ønsker å gå hånd i hånd med tolv fremragende forfattere og oppdage verden og litteraturen sammen med dem. For et herlig selskap! Jeg ble ikke helt fortrolig med forfatterens kommasetting, men den forstyrret meg ikke mer enn at jeg gjerne leser flere fotspor-bøker fra hans hånd.

Forlag: Cappelen Damm 2017
Boka er en samleutgave av I store forfatteres fotspor. Reisemål: Europa og Reisemål: Fjerne himmelstrøk.
Omslag: Ane Valderhaug
336 sider

Foto: Cappelen Damm

Om forfatteren

Arild Molstad er en av Norges mest bereiste reisejournalister. Han har utgitt flere bøker til meget gode kritikker, og han har produsert et titalls fjernsynsprogrammer om reise og kultur. Dessuten er han engasjert i å bevare jordens goder og har vært aktiv i bistand og utvikling for DU og Norfund i Asia og Afrika, og frivillige og humanitære organisasjoner. Molstad har vært rådgiver blant annet for Unescos verdensarvkontor og National Geographic Society. Han er også pådriver for et mer bærekraftig reiseliv her til lands.
Kilder: Cappelendamm.no og Talelisten.no

Arildmolstad.com