MendehlsonDenne boka på 649 sider er verd hvert minutts lesing. Den handler om den jødiske forfatteren Daniel Mendelsohns jakt på sannheten om hans grandonkel, kona og deres fire døtre, som alle ble drept under annen verdenskrig. For ingen kjenner historien deres fullt ut – og de som vet noe, vil ikke snakke om det. Boka er altså dokumentarisk, og forfatteren greier gjennom sitt rike språk, sin vide tematikk og sine reisefortellinger å omskape seks navn til virkelige mennesker med gode og dårlige sider.

Gjennom de hundrevis av sidene myldrer det av navn og steder, men det forringet ikke lesegleden det minste at jeg ikke fikk med meg alle personer, hvilket slektskap de hadde til hverandre og hvor de alle bodde. For meg er det leteprosessen og de eksistensielle spørsmålene forfatteren filosoferer rundt (se mer om det nedenfor) som er fengslende. Samtalene med intervjuobjektene, den langsomme oppnøstingen og forfatterens svært interessante refleksjoner etter hvert som han nærmer seg noe han tror er sannheten. Noen av passasjene er detaljerte og grusomme. De gir et uhyrlig innblikk i hva krig handler om, og hva vi mennesker er i stand til å gjøre mot hverandre om dehumaniseringen går langt nok.

Det aller mest spennende med boka, synes jeg, er som nevnt dens «eksistensielle» profil: Hvem er vi egentlig? Hvilket forhold har vi til medlemmer i vår familie og til fortiden? Mendelsohn skriver for eksempel knakende godt om forholdet til søsken, gjennom å trekke inn det tidvis problematiske forholdet til broren sin (som han i sinne brakk armen på da de var små!) og gjennom å trekke paralleller til Kain og Abel. Han har også med to ulike tolkeres utlegninger av Toraen og Det gamle testamente i tilknytning til det han selv forteller om. Helst skulle man nok vært religionshistoriker for å få fullt utbytte av akkurat denne delen av teksten. Den er likevel ikke sjenerende stor, og det er mulig å hoppe over dette hvis man synes det blir for fremmed.

Det er fascinerende hvor mange lag forfatteren elegant greier å turnere i denne mastodontiske fortellingen. Det er en dokumentarisk fortelling om jødenes liv og skjebne i Polen før og under annen verdenskrig, det er en rekke selvrefleksjoner, det er religiøse tolkninger ­– og alt er ikledd romanens form innenfor den dokumentariske rammen. Uhyre dyktig utført!

Jeg ser for meg at forfatteren har hatt et intrikat kart å navigere etter under skrivingen. På bit.ly/author-outlines kan man ta i øyesyn flere verdenskjente forfatteres «skrivekart», det er interessant for den som selv prøver å snekre sammen historier.

Bokpriser og forfatterinformasjon

Boka ble kåret til årets beste bok i 2006 i New York Times, Washington Post, San Francisco Chronicle, Boston GlobeMiami Herald, L.A. Times, Houston Globe m.fl. Årets beste franske bok 2007, LIRE . Vinner av National Book Critics Circle Award og Le Prix Médicis 2007 étranger (FR). Daniel Mendelsohn er professor i antikkens kultur ved Bard College og skribent i The New York Review of Books, New York Times Magazine og New York Times Book Review. Les mer om forfatteren på http://www.danielmendelsohn.com.

Forlaget Press 2009, pocket i 2010
Oversettere: Kari og Kjell Risvik