Jeg leste Kleda er gjennomvåte før sommerferien begynte og la den bort, fordi det føltes helt umulig å skulle skrive et eneste ord jeg ikke har skrevet før. Makeløs, enestående, glimrende og glitrende, det er oppbrukt, men det er akkurat det denne boka er.
Hele mennesket på ett brett
Forfatteren legger ikke skjul på at det handler om selvmord. Men det er så enormt mye mer enn det. Det er varme, ømhet, menneskelighet, glimt i øyet, blaff av lykke. Det er Trøndelag, pinsemenigheten, altruisme, barnevern og bridge. Det er politirapporter, rettsdokumenter, epikriser og merkverdige kapitler kalt «Frå lovboka», som er like fine som de er uforståelige. Men det gjør ingenting om jeg ikke skjønner alt, det er fremdeles like vakkert, velskrevet og fylt av forunderlige ting å grunne eller gråte over, eller smile, alternativt gapskratte, av. Boka er så stappfull av setninger jeg har lyst til å sitere at valget er umulig, men jeg velger likevel.
En far og en sønn og et miserabelt ekteskap
Hovedpersonen Daniel om faren sin 1: «Det at han elska menneske, men heva seg over dei smålege normene og reglane deira. At han ikkje var ein bokstavkristen, men ein som trudde på glede, godleik og nåde, på å gje folk ein andre sjanse, og ein tredje og fjerde ein òg. Det at han tilgav alt og alle, berre ikkje seg sjølv.»
Daniel om faren sin 2: «Eg kunne plutseleg bli henta i barnehagen av ein chilenar eller pakistanar eg aldri hadde sett før. Han plasserte meg hjå ein mildt utviklingshemma polakk, som ikkje kunne eit ord norsk, ein laurdag han mangla barnevakt. […] Sjølvsagt er det mogleg å kritisere han som far og omsorgsperson. Men som han sjølv alltid sa: ‘Det vil helst gå godt.’»
Denne milde omtalen av en far fra en sønn betyr ikke at hjemmeforholdene er noen idyll, så langt derifra. For sønnen sier også, til en psykolog, om foreldrene sine, som består av far og stemoren Alina fra Romania: «Eg fortel om raseriutbrota, den evinnelege kranglinga, klypa og øyrefikane og hårfønaren, om far som aldri er heime, om å måtte leggje seg rett etter barne-TV og vera still heile helga, bli tvinga til å eta meir enn ein orkar, gå med altfor varme klede, smile når ein er trist.»
Og, slik det ofte er når familien skurrer – jula er ikke noe å hoppe i taket for: «Englane og krybbene og gavene og den feite maten, fjernsynsprogramma og songane og prestane og kjendisane og heile det koselege marerittet – kan vi ikkje berre få sleppe det i år? Kan det ikkje vera lov å seia til mor og kone og ungar og svigers og svogers og alle i hop: Til helvete med det. Jesus var daudfødd i stallen sin, nissen er ein gamal gris, og inga stjerne skin i natt.»
Livsudugelig og sympatisk
Forfatteren fikk Bokhandlernes forfatterstipend 2021. Juryen skriver blant annet dette om Kleda er gjennomvåte: «Men det mest imponerende ved denne romanen er at den, på tross av sin nitriste tematikk, på forunderlig vis også klarer å være vakker og til og med morsom. Det skyldes at selv om Erlend Skjetne har et klart, tidvis nådeløst blikk for menneskelig svakhet og dårskap, så har romanen en humanistisk grunntone. Samme hvor håpløse, livsudugelige, til og med slemme romankarakterene hans er, ender leseren opp med en slags forståelse, og derfor også med en motvillig sympati, for dem.»
Kleda er gjennomvåte er forfatterens første roman. Det er meg fullstendig ubegripelig at en debutant kan skrive så bra, og slutten står ikke tilbake for resten. Romanen er tvers igjennom helstøpt. Du må ikke gå glipp av denne!
***
Forlag: Flamme (eid av Cappelen Damm)
Utgivelsesår: 2020
Omslag: Aslak Gurholt, Yokoland
Antall sider: 266
Anskaffelse: Lånt på biblioteket
Om forfatteren
Erlend Skjetne (f. 1988) er fra Melhus og arbeider med norskopplæring for flyktninger. For diktsamlingen Skare ble han nominert til Tarjei Vesaas’ debutantpris. I høst kommer han med ungdomsromanen Eit anna blikk.
Forlaget sier det er en ungdomsroman. Jeg vil tro det er en roman. Punktum. Jeg gleder meg iallfall veldig til å lese den, og jeg er slett ingen ungdom.
Bibliografi
Kverv (boksingel, 2018)
Skare (poesi, 2019)
Kleda er gjennomvåte (roman, 2020)
Ruter dame (boksingel, 2021)
Eit anna blikk (ungdomsroman, 2021)
Kilde: Flammeforlag.no
Forfatterfoto: Leikny Havik Skjærseth