Pangstart
Jonas Gardells nyeste bok starter med et smell. Deretter rulles familiekrøniken opp av en forteller vi ikke vet hvem er før et godt stykke uti, ispedd kapitler der Jonas Gardell selv blander seg inn som jeg-fortelleren. Ganske snedig!

Jag måste vara fri!
Boka handler framfor alt om Gardells frihetselskende, intellektuelle, morsomme, smågærne mamma Ingegärd, om den dype kjærligheten mellom henne og yngstesønnen Jonas, den «stackars kraken», om familieproblemer og mobbing på skolen, og ikke minst om Ingegärds invaderende demens.

Glitrende om demens
Jeg tror det er det beste jeg noen gang har lest om hvordan det er å ha en dement forelder, og om hvordan det ER å være dement – for Gardell går inn i hodet på mange av dem han skriver om, hele familien sin og beboere på Mariahemmet der Ingegärd til slutt blir plassert, rasende, innbitt og uvillig. I et intervju i litteraturmagasinet Babel forteller han om hvordan det er å hente en illeluktende kvinne på en restaurant fordi hun ikke vil betale regningen (og hvordan skal hun klare det, hun vet knapt hva en regning er, langt mindre hvordan den skal betales), og å vite og vise at han elsker dette ynkelige mennesket som er gjemt under skitt og fornedring (se lenke nedenfor).

Likevel, selv med demensens fryktelige konsekvenser som bakteppe, klarer han å skape humor, uten at det blir respektløst. Han gjør det med så stor kjærlighet og innsikt, og jeg må både gråte og smile – for den som har erfart denne sykdommen i nær familie, vil kjenne igjen omtrent alt.

Et kjærlighetsfylt og originalt kvinneportrett
Jonas Gardell går fram og tilbake i tid og hjelper leseren til å henge med ved å repetere hendelser. Av og til kanskje i meste laget, men uten at det blir plagsomt eller stopper lesingen. Boka er et kjærlighetsfylt og originalt portrett av en kvinne og en familie, med tydelige tidsbilder, religiøse anfektelser og alvorlig sykdom – og selvsagt temaet homoseksualitet. Det kunne ikke vært en bok av Jonas Gardell uten. 
Jeg håper inderlig boka blir oversatt til norsk.

Norstedts 2018
552 sider
Omslag: Pär Wickholm
www.jonasgardell.se

 

OM FORFATTEREN

http://www.norstedts.se/forfattare/116562-jonas-gardell

Intervju med forfatteren på Babel
https://www.svtplay.se/video/19053407/babel/babel-sasong-28-avsnitt-1?start=auto&tab=2018