Jeg har kommet til at vi ler altfor lite. Altså, jeg kan jo bare snakke for meg selv. Men jeg ser mange alvorlige mennesker på T-banen, på bussen, på jobben, på TV, i gatene, i møter, i heiser og trapper. Jeg får lyst til å kile dem under haka. Vi er et skikkelig seriøst folk (og godt er det). La oss også huske slippe gleden løs. Le! Seriøst mye!

Noe av det morsomste jeg vet, er språkfadeser, sære meldinger i oppganger og på oppslagstavler og ufrivillig komiske butikkplakater. På rent innfall sveipet jeg innom humorhylla på Deichman da jeg skulle levere noen bøker. Og der stod boka til komikerne Terje Sporsem og David Batra. Med DEN tittelen. 

Jeg fikk en halvtimes latteranfall på sofaen. Boka vrimler av lapper, oppslag, skilt og andre litterære hurrarop, og det hele er komplettert med forfatternes kommentarer, som utgjør – unnskyld klisjeen – prikken over i’en. Boka hadde ikke vært så morsom uten. 

Som en kuriositet inneholder denne lille flireperlen en egen blågul avdeling. Det må være denne de har lest, de som er så redde for å få svenske tilstander i Norge. Publikum bes for eksempel om å “sluta bajsa i trappan!” Man kan få “kaffe & trekant” for 15 kroner på ICA. (Det framkommer ikke om folk gjør sitt fornødne i trappa før eller etter denne eksotiske matpakken.) En pedagog tilbyr seg sjenerøst å hjelpe sine nye landsmenn i den krevende integreringsprosessen: “Språklektioner! Jag lär dig svenska extra snabb!” 

Terje Sporsem og David Batra, gi oss mer! 

Tigerforlaget 2015