Jeg fordypet meg i følelsenes mysterium i desember. En passe mørk og stjerneklar måned til den slags gravearbeid, kom jeg til.
FØLELSER I TEORIEN
Astri Hognestads bok Følelser – ditt indre navigasjonssystem er så å si en følelsenes ABC. Omtale av de ulike følelsene, hvordan de kjennes i kroppen, hvor de kommer fra, og hvordan vi kan håndtere dem. Med eksempler fra forfatterens mangeårige praksis som terapeut. Aha-opplevelsene kommer som perler på en snor. Det er interessant, lærerikt og glitrende popularisert.
Den emosjonelle revolusjon
Kathrine Aspaas kjører på med en høyere energi enn Hognestad i sin bok Den emosjonelle revolusjon. Teksten har driv og er inspirerende, lettlest og morsom, og har det samme dønn alvorlige fundamentet som Hognestads bok: Du må ta følelsene dine på alvor. Stikker du av fra dem, styrer de deg. Aspaas viser oss hvordan vi kan drive emosjonell styrketrening. Hognestad på sin side stiller oss en rekke spørsmål vi kan svare på for å bli klokere på det som fyller oss, enten det er sinne, frykt, frustrasjon, irritasjon, skamfølelse eller misunnelse – eller glede. For det kan være like vanskelig å romme gleden som sorgen. Og det må vi øve oss på, for gleden er livsviktig, mener både Hognestad og Aspaas, som ganske treffende kaller det gåsehudfølelsen. Både Hognestad og Aspaas har valgt et språk og en stil som kler stoffet de formidler – det er en fryd å lese dem begge, og de utfyller hverandre godt.
FØLELSER I PRAKSIS
Så hvordan gjør de det, de som arbeider knallhardt med seg selv for å forstå mer av hvorfor de er som de er, hvorfor de reagerer som de gjør – eller som vil forstå andre bedre?
Komikeren Else Kåss Furuseth har delt sine tap og sorger med oss gjennom både intervjuer og show, og nå sist i boka Else går til psykolog. Hele boka består av samtaler mellom psykologen og forfatteren. Boka er interessant både som et vitnesbyrd om at det ikke hjelper på personlige problemer å bli hyllet rundt om på landets scener (om noen skulle ha trodd det), og som et eksempel på hvordan en terapiprosess foregår. Selv om samtalene er redigert, fremstår de som ekte og troverdige. Boka føles ikke dyneløftende, bare ærlig og sår, og tidvis humoristisk. Men komikken ser ofte ut til å dekke over noe klienten Furuseth synes er vanskelig og helst ikke ville ha snakket om. Det er vondt og tankevekkende å lese om hvor mye broren, som i likhet med sin mor begikk selvmord, har preget Else Kåss Furuseths liv. Både mens han levde og etter at han døde.
Når kravene blir for store
Forfatter, helseblogger, fjellklatrer og foredragsholder Marit Figenschou har kjempet en langvarig kamp for å komme seg opp av ei grøft hun ramlet nedi for en del år siden. Figenschou var et arbeidsjern som jobbet livet av seg for å imøtekomme det hun mente var andres krav til henne, og ikke minst for å leve opp til sine egne forventninger. Til slutt gikk det galt. Hun fikk en rekke diagnoser og havnet utenfor arbeidslivet. Helsevesenets behandling var god, men hva med tiden etterpå? spør Figenschou i boka Omstart – forsoning og frigjøring. Hvordan unngå å havne på samme sted, i samme grøft, igjen? Gjennom samtaler med terapeuten sin, som for øvrig er Astri Hognestad, ble hun langsomt bedre kjent med seg selv og følelsene sine, og lærte seg å styre dem bedre. Figenschou forteller om livet sitt, fra barndommen i Lyngen i Troms, via tidlig ungdomsliv, til jobb, kjærester, trening og venninner. I tillegg får vi korte og poengterte gjengivelser av samtaler med terapeuten og arbeid med drømmer, samt Figenschous egne refleksjoner. Gjennom å belyse liv og følelser fra flere vinkler inviterer hun oss til å reflektere over hvordan hverdagen kan bli så strevsom at den til slutt ender i sykdom, og hun viser hvordan hun ved hjelp av emosjonell mestring har klart å skape seg et annet liv. (Til info: Jeg kjenner Marit Figenschou personlig.)
QUICK FIX? NEI TAKK
Noe av det jeg liker godt med alle bøkene, er at ingen av dem gir inntrykk av det er fort gjort å trenge inn i følelseslivet for å endre atferd. Både forfatterne og andre personer som blir nevnt, har vært ute i mange vinternetter, og de fryser fremdeles innimellom. Forskjellen fra tidligere er at de nå har verktøy til å komme seg raskere inn i varmen igjen. De forstår mer av følelseslivet sitt. Men egentlig er vel dette et arbeid for resten av livet? Det er gjennom å oppdage nye sider ved og sammenhenger i oss selv at vi utvikler oss, tenker jeg. Disse bøkene kan bidra til det.
Fakta om bøkene
Følelser – ditt indre navigasjonssystem: Flux 2018, omslag ved Ellen Rongstad, Brandbook
Den emosjonelle revolusjon: Kagge 2018, omslag ved Terese Moe Leiner
Else går til psykolog: Cappelen Damm 2018, omslag ved Eivind Stoud Platou
Omstart – forsoning og frigjøring: Heltsykt forlag 2018, omslag ved Nina Simonnes
Fakta om forfatterne
astrihognestad.no
kathrineaspaas.no
https://no.wikipedia.org/wiki/Else_Kåss_Furuseth
heltsykt.no