Operasjon sjølvdisiplin

«Eg har vore ein kronisk e-postsjekkande, mobilklåande utsetjar i mange herrens år, utan impulskontroll eller sjølvrespekt (…)», begynner Agnes Ravatn i den knakende gode boka «Operasjon sjølvdisiplin». Det gikk så langt at hun forstod at hun måtte gjøre noe hvis hun skulle få noe gjort. Hun pløyde igjennom det hun kom over av forskningsartikler og bøker om viljestyrke, selvkontroll og selvdisiplin, og vips! – her er vitenskapelig funderte råd i en språkdrakt du aldri har sett selvhjelpslitteratur før. 

På drøyt 100 små sider har Ravatn valgt ut de verktøyene vi behøver for å bli bedre til å konsentrere oss og holde avtalene vi gjør med oss selv. Boka er ikke bare for folk med dingse- og internettavhengighet. Hør bare: «Råda kan overførast til dei fleste område der eit minimum av sjølvdisiplin trengst for å halde seg i skinnet, anten det gjeld arbeid, kosthald, trening, samliv, pengebruk, eller tendensen du har til å svare foreldra dine med unødvendig nebbete sarkasmar trass i at du er over førti år.» I denne samlingen av usjarmerende og utsettende tendenser skulle de fleste finne noe som passer.

Overstyr apehjernen og lag avtaler

Ravatn forteller oss at mennesket til alle tider helst har villet tenke kortsiktig. For en gang i tida var jo det å få tak i mat til neste måltid det aller viktigste. Hodene våre er innstilt på å ikke gå glipp av noe som helst. Det sier pling i apehjernen, og vi spiser hele økonomiplata med melkesjokolade vi kjøpte på tilbud, eller fisker opp mobilen og blir sittende og surfe, enda vi vet at det jo faktisk var noe helt annet vi hadde planlagt å bruke kvelden til. Det er da vi må sørge for å komme i kontakt med prefrontal cortex, hvis oppgave er å kjøle ned apehjernen, så vi velger smart. I samme slengen henger hun på historien om barna og marshmallowsene – et forsøk mange kjenner til, men Ravatn bringer viktig tilleggsinformasjon som har blitt borte i den uendelige mengden referater som finnes fra disse forsøkene.

Viljemuskelen blir sliten som andre muskler. Har vi hele dagen klart å stå imot fristelser, kan det røyne på når ungene er lagt og iPaden ligger rett foran nesa på oss – eller en omtenksom og tankeløs samboer med apehjernen på full speed har fylt bollen med ostepop. Løsningen er å lage en vane – det vil si en aktivitet vi utfører automatisk uten å belaste viljemuskelen. Ravatn viser hvordan. 

Multitasking? Glem det!

Jeg har selvdisiplin bortimot som Therese Johaug når det kommer til skriving, men er et embryo når det gjelder å begripe seg på helt elementære tiltak som å forlate skrivebordet, gå på do, spise, gå en tur eller bare legge seg og lukke øynene. Jobb i bolker på 25 minutter med 5 minutters pause, råder Ravatn. For det er det lengste hjernen vår klarer å holde topp konsentrasjon om gangen. Og glem for all del multitaskingen! «Hugs Konfucious’ ord: Den som prøver å fange to kaninar samtidig, fangar ingen. Gjer berre éi oppgåve om gongen, og gjer den heilt ferdig før du går over til neste. Ellers kan du berre ha det så godt.» 

Norges beste selvhjelpsbok?

Til slutt, om du er en stabeis som ikke lar deg distrahere av det du anser som nok en rekke ubrukelige selvhjelpsråd: «Tenk på nokon som har døydd, og tenk på kor urettferdig det er at den personen døydde, mens du fekk leve – og sjå kva du bruker livet ditt til! Kattevideoar!!»

Boka er morsom, informativ, inspirerende og rett på sak. Den beste jeg har lest i nyere tid i selvhjelpssjangeren. Jeg skulle gjerne gjenfortalt mange flere historier, men ingen ville orke å lese en så lang omtale. Les heller boka! Nær sagt enhver vil ha glede av den, om ikke annet så for underholdningens skyld. Og det er ikke lettvint underholdning, dette, det er alvor. Jeg tyr til klisjeen: Løp og kjøp!

Samlaget 2014 (pocket)

Om forfatteren

Agnes Ravatn er kjent for sin særegne vittige stemme og blikk for menneskers svakhet. Sarkasmedronningen har jeg også sett henne bli kalt. For debutboka Veke 53 fikk hun Natt & Dags Bergenspris for beste bok i 2007. Høyst fortjent! Jeg har akkurat lest den. En varm, vittig, sår fortelling, imponerende debut. Ravatns andre roman, Fugletribunalet, fikk P2-lytternes romanpris, Ungdommens kritikerpris og Bokbloggerprisen i 2013.

Du kan høre et fint dybdeintervju med henne på Cappelen Damms bokpod, en enkel podcast å laste ned på mobilen.