IntrovertEr du en som tenker før du snakker? Som liker å være alene og slappe av etter at du har vært sammen med mange mennesker? Vil du heller være sammen med noen få nære venner enn å gå på en folksom fest? Til lykke, sier forfatteren. Du er introvert. Det vil si innadvendt. Innadvendte mennesker er naturlig stille, kreative, tenkende, de liker å være alene. Boka er en hyllest til dem og en veiviser til hvordan man takler å være slik i en verden som bejubler de utadrettede og sosiale og ikke setter nevneverdig pris på de stille menneskene – verken i sosiale sammenhenger eller i arbeidslivet.

Jeg likte boka veldig godt av to hovedårsaker: Forfatteren viser stor omsorg for og bygger selvfølelsen til de innadvendte, og den er svært praktisk og konkret og foreslår hvordan man kan håndtere ulike vanskelige situasjoner man kan komme opp i som innadvendt. En annen bonus er at forfatteren ikke framhever innadvendte som «bedre» enn utadvendte, bare annerledes, og at vi behøver begge typer mennesker. Slik skaper hun forståelse for at begge fortjener respekt og har sin rettmessige plass i familien, vennegjengen og på arbeidsplassen. Det kan synes selvfølgelig, men forfatteren påpeker mange områder og situasjoner der dette ofte ikke er tilfellet i praksis.

Boka tar for seg forholdet til familie og venner, parforholdet, hvordan man ivaretar behovene til et stille barn, og innadvendte i arbeidslivet. Vi får vite hvordan vi på en hyggelig måte kan takke nei til en 50-årsdag vi synes vi må gå i, men absolutt ikke vil fordi det er så utmattende med mange mennesker og smalltalk, som innadvendte misliker sterkt. Eller hvordan vi lærer barnet å ta vare på seg selv ved å legge inn pauser og ikke utsette seg for bråk og sosial omgang dagen lang. Eller hvordan en innadvendt og en utadvendt person i et kjærlighetsforhold kan lage avtaler som ivaretar både den utadvendtes behov for å treffe folk og den innadvendtes behov for å trekke seg tilbake.

Dette er en strålende bok for alle stillferdige mennesker som synes det kan være vanskelig å ferdes i en støyende verden. Forfatteren er selv innadvendt og deler generøst gode og dårlige historier fra sitt eget liv. Boka anbefales varmt. Pluss for fint omslag!

Rosinante 2013 (dansk)
Utgitt på norsk på Arneberg i 2014 under tittelen Introvert. Stå ved den du er